Skuszeni niewielką odległością do lokalu oraz pozytywnymi opiniami na jego temat, pomimo niezbyt przyjaznej aury pogodowej, zdecydowaliśmy się z MU na odwiedzenie HousePizzy. Restauracja nie należy do grupy najbardziej popularnych, jednak dzięki pochlebnym opiniom na blogu Hip Huta, zyskała w moich oczach pewną renomę, którą obowiązkowo należało zweryfikować. No i później opisać, aby każdy mógł sprawdzić ją samemu – taka reakcja łańcuchowa.

LOKAL

Wnętrze lokalu.

Przede wszystkim, co personalnie mnie zdziwiło – ciężko było znaleźć główne wejście do środka. Co prawda kierunek jest dokładnie oznaczony wielkim bannerem od ulicy Medweckiego, jednak chcąc dostać się do restauracji musiałem najpierw przedrzeć się przez taras o całkiem dużej powierzchni, niemalże taranując niezliczone rzędy stołów i krzeseł. Brzmi jak bajka, jednak to absolutna prawda – dlatego też polecam wejście od strony osiedla – wybranie go powinno ułatwić nieco sprawę.

Wewnątrz budynek jest podzielony na dwie duże sale – ja wybrałem miejsce w tej drugiej, przestronniejszej, znajdującej się w większej odległości od wejścia, jednak to tutaj znajdował się opalany drewnem piec, w którym przygotowywano pizzę.

Restauracja jest urządzona w ładnym stylu i ma swój charakterystyczny, specyficzny klimat. Wewnątrz pachnie jedzeniem i jest bardzo dużo miejsca, wobec czego nie powinniśmy być przymuszani do wysłuchiwania rozmów dobiegających z sąsiednich stolików, ani mieć problemów z odsuwaniem krzesła od blatu błagając w myślach o to, by nie zderzyć się oparciem z osobą siedzącą za naszymi plecami.

OBSŁUGA

Zachowanie personelu jest poprawne. I tylko takie. Obsługująca mój stolik kelnerka (chyba jedyna na tamtą chwilę) była miła, jednak nie wysilała się na jakieś dodatkowe uprzejmości i ograniczała jedynie do lakonicznych odpowiedzi na pytania. Ogólnie jednak nie ma się do czego przyczepić – nie przychodzi się do restauracji po to, by rozmawiać z obsługującymi gości.

Pracownicy wydawali się tworzyć zgrany team, o czym świadczyły ich dosyć głośne rozmowy na przeróżne tematy – począwszy od zamówień, jakie należy złożyć w hurtowni, a skończywszy na tym, co pani kelnerka nosi w portfelu i po jaką cholerę jest jej lakier do paznokci i kasztany. Dodatkowe wulgaryzmy i śmiechy sprawiają, że człowiek czuje się tam naprawdę swojsko.

Ogromnym atutem jest czas oczekiwania na zamówienie. Co prawda w porze obiadowej wewnątrz nie było wielu gości, jednak niesamowicie zdziwiłem się widząc, że po niecałych dziesięciu minutach średnia pizza jest już gotowa. Bardzo dobrze, bo razem z MU byliśmy przeraźliwie głodni.

JEDZENIE

Średnia pizza (kompozycja własna).

Pizza jest dostępna w trzech rozmiarach, o średnicach: 22cm, 32cm i 42cm.

Jakość i ilość składników jest bardzo w porządku. Wszystko jest świeże i pachnie znakomicie, dodatkowo kucharze nie oszczędzają na dodatkach do pizzy (co widać na załączonym wyżej zdjęciu). Ciągnącego się sera jest dużo, a w przypadku zamówionej pizzy ananas nie był brany z puszki. Ciasto jest cienkie, jednak nie łamie się w chwili podniesienia kawałka wyżej niż poziom blatu stołu. Dodatkowo jest możliwość zamówienia kilku rodzajów sosów: próbowany przeze mnie pomidorowy przypominał w fakturze pulpę i dało się w nim wyczuć odrobinę ziół, czosnkowy zdawał się zawierać w swoim autorskim składzie za dużo jogurtu, przez co w moim odczuciu był zbyt mało intensywny (tak, wiem – oryginalna włoska pizza i sos czosnkowy. ale lubię)

Smak i połączenie składników w jedną spójną całość – jak najbardziej na plus. W daniach widzimy zrównoważenie pomiędzy chęcią zaspokojenia apetytu a jakością zamówienia. Prawdziwy włoski klimat w polskim wydaniu.

CENY

Menu restauracji.

Oferta restauracji jest bardzo szeroka i obejmuje w swoim zakresie nie tylko pizzę, ale również przeróżne makarony, gnocchi oraz sałatki. Dodatkowo mamy do wyboru sporą gamę napojów – na szczególną uwagę zasługują regionalne piwa, które wielu osobom powinny przypaść do gustu. Lokal oferuje także wiele promocji, takich jak przykładowo menu lunchowe, na którym możemy oszczędzić trochę grosza pomiędzy godziną 12:00 a 16:00, kiedy to każda średnia i mała pizza (z wyjątkiem kompozycji własnej) kosztuje odpowiednio 19zł i 12,90zł.

Dodatkowo restauracja realizuje zamówienia na wynos, wobec czego możemy dobrze zjeść nie ruszając się z domu.

Przykładowe ceny.

PODSUMOWANIE

W moim odczuciu w HousePizza serwują najlepszą pizzę w Krakowie. Owszem, zdaniem wielu mogę się mylić, ale to moja subiektywna opinia i tyle. Ciągle pozostaje kilka niedociągnięć, które można by w lokalu poprawić, jednak jakość jedzenia na tę chwilę jest znakomita, a to w znacznej mierze przeważa na moim werdykcie.